Naturvern

Hensynsfull ferdsel er ikke bare nødvendig for å ta vare på de kvalitetene som gjør at naturen lokker oss igjen og igjen. Det er også en oppskrift for rikere opplevelser – for den som klarer å åpne sansene…

-I naturen er de beste sporene sånne som ikke varer for lenge. Du kommer langt med litt ekstra omtenksomhet, og gjerne med Kardemomme-loven i bakhodet: Du skal ikke plage andre…
-Ikke kast søppel i naturen! Plastposer, engangsgriller og gammelt fiskeutstyr vil ikke bare irritere den neste som kommer: Det kan også skade dyr, fugler og andre ville skapninger.
-Ikke bråk mer enn nødvendig. Naturlydene er en hel verden du kan gå inn i, hvis du spisser ørene og venner deg til dem. Motorer og stereoutstyr kan du høre på hjemme. I naturen vil denslags ikke bare ta fra deg muligheten til en porsjon stillhet: De vil også skremme skapninger som ikke har skylden for en eneste oppfinnelse.
-Vær særlig varsom hvis du er ute om våren eller på forsommeren. Da er dyr og fugler travelt opptatt med å føre slekten videre. Ingen liker å bli forstyrret da. I verste fall kan hensynsløse besøkende skremme ville foreldre så mye at de forlater ungene sine.
-Et bål kan være rene redningsaksjonen både for kropp og sjel. Men vis bålvett: Pass på skogbrannfaren. Ikke gå fra et bål før det er slukket. Når det er tørt i skogen, skal det nesten ingenting til før situasjonen er ute av kontroll.